piątek, 12 listopada 2010

Szarlotka Agniesi; ]

Wczoraj piekłam szarlotkę z przepisu Agnieszki. Wyszła super!!! A oto przepis:

Szarlotka
(przepis na małą blachę)

Składniki:

Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki,
- 1 kostka margaryny,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 6 żółtek,
- cukier waniliowy
- 1 proszek do pieczenia.

Nadzienie:
- 1 kg jabłek,
- cynamon,
- cukier waniliowy.

Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Pierwszą część włożyć na ok. 30 minut do lodówki, drugą część wyłożyć na blachę.

Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dusić na wolnym ogniu ok. 10 minut. Podczas gotowania jabłek dodać do smaku cukier waniliowy i cynamon. Pozostawić do ostygnięcia. Masę jabłkową wyłożyć na ciasto, następnie na masę zetrzeć drugą część ciasta.

Piec ok. 1 godz. w temp. 180ºC.

Zamiast cynamonu można dodać do jabłek galaretkę cytrynową lub agrestową.

Fotki wstawię później (jeśli jeszcze coś zostało; ])

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz